Translate

4 Temmuz 2015 Cumartesi

AYRAN AŞI ÇORBASI (DOVGA)


                Bizimkiler kalabalık olunca çorbada asma kazanda yapılır :) genellikle soğuk olarak tükettiğimiz yoğurt çorbasının bu kez sıcak halini sizlerle paylaşmaktayım. Diyebilirim ki doğadaki bahçedeki bütün yeşillikler bütün otlar var bu çorbada hal böyle olunca lezzeti de muhteşem oluyor. Tüm yeşillikler derken yenilebilen tüm sebzelerden bahsetmiştim sakın aklınıza başka yabani otlar gelmesin :) Sizler bu çorbayı yaparken az miktarda küçük tencerede de yapabilirsiniz yada evinizde elinizin altında hangi yeşillikler varsa onu kullanbilirsiniz. Burada biz 20 çeşit belki daha fazla yeşillik kullanmıştık yani diyelimki tek ıspanak varsa birde maydanoz ekelyerekte yapabilirsiniz.Burada çorbayı yaparken aslında ölçüye pek ihtiyacınız olmayacak çünkü malzemeyi istediğiniz kadar ayarlayıp katı yada biraz daha sulu yapabilirsiniz ama ben genellikle yemek yaparken göz kararı kullanmaktan yanayım .Öyle arkadaşlarım varki her yemekte her tarifte ölçü kullanıyorlar bu nedenle bende tarifi verirken biraz daha ölçü vermeye gayret edeceğim
Afiyet olsun diyorum ve hemen sabırsızlıkla tarife geçiyorum..



MALZEMELER 
1 demet ıspanak 
1 demet dere otu 
1 demet maydanoz 
1 demet roka 
1 demet tere 
1 demet yeşil soğan 
1 demet reyhan 
1 avuç içi kadar kabak çiçeği 
1 demet domates dalı 
Birkaç dal pancar yaprağı 
Birkaç dal ebegümeci 
Yarım demet taze kekik 
2 adet kabak (Küçük küp doğranacak ) 
Taze kişniş yada toz baharatıda olur
1 avuç kirpik otu 
1 demet manda otu (maydanoza benzer )
Ve yörenizde hangi otlar varsa kullanabilirsiniz (burada yöresel otlarıda eklemiştik çoğunun adını bile bilemiyorum ) 
Yaklaşık yarım kilo pirinç yada bulgur 
2 kilo kadar sulandırılmış yoğurt (iyice çırpılacak )
Arzu ederseniz yoğurdun içine 2 limon suyuda sıkabilirsiniz
HAZIRLANIŞI 
Öncelikle tüm yeşillikler iyice yıkanır ve suyu çektirilir 
İnce ince doğranır bu aşamada acele edip iri iri doğramamalıyız 
daha sonra pirinçler yeşillikler ile tencerede pişirilir
Çırpılmış ve limon suyu sıkılmış yoğurda bu yeşilliklerin suyundan biraz ekleyerek tekrar karıştırıyoruz ve pişen sebzelerin üzerine yoğurdu azar azar dökerek hızlı hızlı karıştırıyoruz ki yoğurdun kesilmesini engellemiş oluruz
Sürekli karıştırarak yaklaşık 10 dakika kadar tekrar pişiriyoruz 
ve sıcak olarak servise hazırlıyoruz 
Afiyet olsun..







              Aşağıdaki resimde domates dallarını sizler için resimlemiştim bu dallarıda yıkayıp ince doğrayarak çorbada kullanmıştık ..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder