Sebze yemeği
sevmeyen ve yemeyen büyük oğlum sosyal tesislerde genellikle enginar
dolması yer. Bu yüzden bende enginar zamanı birkaç kez
pişirmeye özen gösteririm. Ama genellikle temizlenmiş alıyorum.
Daha önce yapraklı ne yemiştim ne de denemiştim ama o yaprakları
yavaş yavaş açıp yemenin çok lezzetli olduğunu duymuştum.
Temizleme işlemi biraz zaman almış gibi görünsede aslında hiçte
zor değilmiş sadece uğraşmayı sevmeyenler için hazır almak
daha kolaya geliyor burada önemli olan limonlu suyu hazırda
bulundurup enginarın kararmasını önlemek en önemli püf
noktasıdır.
Enginarın en önemli faydası;
Enginarın en önemli faydası;
Karaciğer
yağlanması ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesi için son
derece önemlidir.
Karaciğer
yağlanması ve kalp damar rahatsızlığı olanlar özellikle
yapraklarını salata olarak tüketebilirler.
NOT:Eğer arzu ederseniz kıyma kullanmayabilirsiniz bu aşamada pirinç oranını biraz artırmak gerekir.
MALZEMELER
3 adet yapraklı
enginar
1 su bardağı
pirinç
yarım kilo çekilmiş
az yağlı kıyma
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı
dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı
kuş üzümü
yarım demet
maydanoz
yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı
yenibahar
1 tatlı kaşığı
kuru nane
1 çay kaşığı
karabiber
2 yemek kaşığı
şeker
1 tatlı kaşığı
tuz
1 çay bardağı
kadar zeytinyağı
Üzeri için taze
dere otu ve limon dilimleri
HAZIRLANIŞI
Öncelikle yapım aşamasına enginarın iç kısmındaki mor yaprakları ve yaprakların altındaki tüyleri temizlemekle başlıyoruz.
Öncelikle yapım aşamasına enginarın iç kısmındaki mor yaprakları ve yaprakların altındaki tüyleri temizlemekle başlıyoruz.
Elimizle
yapraklarını açarak içindeki yaprakları koparıp tüy kısmını
kaşık yardımı ile sıyırarak kolayca alıyoruz.
Bir tencere dolusu
limonlu suda özellikle iç kısmına limon dilimlerini koyarak iç
harcını yapana dek bekletiyoruz.
1 soğanı küçük
küçük doğrayıp az yağda kavuruyoruz
Sırasıyla pirinç,
kıyma ve iç harcı için gerekli olan tüm malzemeyi ekliyoruz.
1 su bardağı su
ile harmanlanması için kısık ateşte pişiriyoruz.
Limonlu suda
bekleyen enginarın yaprakları dikenli olduğu için bir makas
yardımıyla uçlarını düzelterek keselim ve suda yıkanan
enginarları bir tencereye alarak yavaşça dıştaki yapraklarından
başlayarak içe doğru hazırladığımız iç harçtan
dolduruyoruz.Tüm bu işlemi diğer enginarlarada aynı şekilde
yapıyoruz. Ve tencerenin içindeki enginarların üzerine sıvı
yağı ekliyoruz. Enginarların yarısına kadar su ile doldurup orta
ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz .
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder