Translate

7 Haziran 2015 Pazar

YAPRAKLI ENGİNAR DOLMASI

            




            Sebze yemeği sevmeyen ve yemeyen büyük oğlum sosyal tesislerde genellikle enginar dolması yer. Bu yüzden bende enginar zamanı birkaç kez pişirmeye özen gösteririm. Ama genellikle temizlenmiş alıyorum. Daha önce yapraklı ne yemiştim ne de denemiştim ama o yaprakları yavaş yavaş açıp yemenin çok lezzetli olduğunu duymuştum. Temizleme işlemi biraz zaman almış gibi görünsede aslında hiçte zor değilmiş sadece uğraşmayı sevmeyenler için hazır almak daha kolaya geliyor burada önemli olan limonlu suyu hazırda bulundurup enginarın kararmasını önlemek en önemli püf noktasıdır.

Enginarın en önemli faydası;
Karaciğer yağlanması ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesi için son derece önemlidir.
Karaciğer yağlanması ve kalp damar rahatsızlığı olanlar özellikle yapraklarını salata olarak tüketebilirler.

 NOT:Eğer arzu ederseniz kıyma kullanmayabilirsiniz bu aşamada pirinç oranını biraz artırmak gerekir.


MALZEMELER
3 adet yapraklı enginar
1 su bardağı pirinç
yarım kilo çekilmiş az yağlı kıyma
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kadar zeytinyağı
Üzeri için taze dere otu ve limon dilimleri
HAZIRLANIŞI
Öncelikle yapım aşamasına enginarın iç kısmındaki mor yaprakları ve yaprakların altındaki tüyleri temizlemekle başlıyoruz.
Elimizle yapraklarını açarak içindeki yaprakları koparıp tüy kısmını kaşık yardımı ile sıyırarak kolayca alıyoruz.
Bir tencere dolusu limonlu suda özellikle iç kısmına limon dilimlerini koyarak iç harcını yapana dek bekletiyoruz.
1 soğanı küçük küçük doğrayıp az yağda kavuruyoruz
Sırasıyla pirinç, kıyma ve iç harcı için gerekli olan tüm malzemeyi ekliyoruz.
1 su bardağı su ile harmanlanması için kısık ateşte pişiriyoruz.
Limonlu suda bekleyen enginarın yaprakları dikenli olduğu için bir makas yardımıyla uçlarını düzelterek keselim ve suda yıkanan enginarları bir tencereye alarak yavaşça dıştaki yapraklarından başlayarak içe doğru hazırladığımız iç harçtan dolduruyoruz.Tüm bu işlemi diğer enginarlarada aynı şekilde yapıyoruz. Ve tencerenin içindeki enginarların üzerine sıvı yağı ekliyoruz. Enginarların yarısına kadar su ile doldurup orta ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz .

Afiyet olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder