Translate

21 Nisan 2015 Salı

ŞEKER BURA (AZERİ KURABİYESİ)




            


              Yapımı oldukça zahmetli ama görüntüsü muhteşem bir kurabiye ...İnsan eline alırken bile yemeğe kıyamaz her bir santiminde bin bir emek olan şeker bura soğuk ve uzun kış mevsiminden çıkıp yorgunluk veren baharda enerji toplamak için özellikle de nevruz bayramı için bir kaç gün önceden hazırlanır . Bu kurabiyenin iç harcını hazırlayıp hamuruna koyduktan sonra özenle kapatmak gerçekten maharet ister ve şekli verirken hamur için nakkaş denilen cımbız kullanılır.Bu cımbız ile şekil verirken hamur sert olmalı ve kısa aralıklarla hamuru alarak şekli vermeliyiz eğer hamur yumuşak olursa ve cımbız ile şekil verirken genişten alarak yaparsak fırında pişerken şekli bozulabilir.


ŞEKER BURA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:
3 yumurta sarısı
1 bardak süt
150 gr. tereyağı
1 çay kaşığı instant maya (kuru maya)
1 yemek kaşığı yoğurt veya kaymak
bir çimdik tuz
Aldığı kadar un yaklaşık 500 gr. yeterli olacaktır yetmese eklenebilir
İçi için gerekli malzemeler
250 gr.toz şeker 
250 gr. kadar fındık içi
1 paket vanilya

HAZIRLANIŞI :

Bu tatlıyı hazırlarken öncelikle iç malzemesi hazırlanır
Fındıkları robot yada havanda iyice ezerek un haline getiriyoruz
Un haline geldikten sonra seker ve vanilya ile karıştırıyoruz
Daha sonra hamurunu hazırlıyoruz ılık haldeki süte maya ve bir çimdik tuz ekliyoruz sonra yoğurt ve erimiş tere yağını ilave ediyoruz , karıştırıyoruz.
Yumurta sarıları da eklenip karıştırılıyor
Son olarak un ilave ediyoruz ve sert hale gelen hamur iyice yoğrulduktan sonra üzeri kapatılıp 40 dakika oda sıcaklığında bekletiyoruz.
Dinlenme süresi dolduktan sonra parçalara ayırarak kesiyoruz.yarım elmadan biraz büyük olabilir
Merdane yardımı ile daire şeklinde açtığımız hamurların kenarları düzgün olmalıdır eğer değilse çay tabağı koyarak kenarları bıçak yardımıyla kesebiliriz.
Hazırladığımız bu dairelerimize önceden hazırlamış olduğumuz içi ilave ediyoruz

Ve yarım ay şeklinde ama biraz da uzun olarak kapatıyoruz.
Özel cımbızı ile üzerine değişik nakışlar vurulmaktadır.
Son olarak ta önceden 170 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirilir.
2-3 hafta kadar tazeliğini korumaktadır.
Afiyet Olsun.









1 yorum: