Translate

20 Mart 2015 Cuma

NEVRUZ BAYRAMI

          Toprak ananın uzun bir sessizliğin ardından canlandığı, yeşilin her tonunun sayısız renkteki çiçekle buluştuğu baharın müjdecisi nevruz, birçok ülkede coşkulu etkinliklerle kutlandı ve kutlanmayada devam ediyor.
Yüzlerce toplulukta, farklı adlarla binlerce yıldan bu yana kutlanan nevruz, kültürel miras yoluyla nesilden nesile taşınıyor. UNESCO nezdinde “Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne 2009′da dahil olan nevruz, BM tarafından da 21 Mart tarihi “Uluslararası Nevruz Günü” olarak ilan edildi.
Farklı toplulukların inanışlarında değişik isimler altında şenliklere konu olan dünyanın en eski bayramı nevruz, Avrasya’nın geniş coğrafyasında yaşayan halklarda baharın müjdecisi ve yeni gün olarak biliniyor.  Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan’da milli bayram olarak kutlanan nevruza verilen isimler yöreden yöreye bile değişiklik gösteriyor.
           Farsça “yeni gün” anlamına gelen Nevruz, dünyadaki çeşitli Türk topluluklarında “en ulu gün” olarak biliniyor.“navrız”, “yeni gün”, “mart dokuzu”, “ulu kün”, “şagaa”, “ısıah”, “yengi kün”, “çıl pazı” gibi isimlerle anılıyor.

Kimi topluluklar, bu günü Allah’ın dünyayı yarattığı gün, kimileri Nuh Peygamber’in yere ilk ayak bastığı gün, kimileri ise ilk insanın yaratıldığı gün olarak değerlendirirken, bazı topluluklar geceyle gündüzün eşit olduğu bu günü, baharın müjdecisi kabul ediyor.Eski Türkler ile İranlıların Yılbaşı kabul ettikleri gün, Türklerin ilk takvimi olan Oniki Hayvanlı Türk Takvimi’nde de yer alıyor.
Özbekistan’da nevruz sabahı yeni elbiselerini giyen halk, hazırladıkları halim, sümelek, samsa, çorba, pilav gibi yiyeceklerle kırlara çıkıyor. Köpkari, güreş, at yarışları ve horoz dövüşleri gibi spor gösterileri düzenleniyor. Nevruz kutlamalarından esinlenilmiş tiyatro eserleri sahneleniyor.
Kırgızistan’da bahara giriş bayramı olarak kutlanan nevruzda “Nooruz köcö” denilen özel bir yemek yapılıyor. Türkmenistan’da hazırlıklarına bir hafta önceden başlanan nevruzda Türkmen çöreği, Türkmen petiri, külce, yağlı börek, şekşeke, koko, bovursak, Türkmen palavı ve bugünün özel  semenisi hazırlanıyor.
Azerbaycan’da, çeşitli renklere boyanmış, suda pişirilmiş yumurtalar, kapı kapı dolaşan çocuklara veriliyor.

Nevruz kutlamaları sadece bir günden ibaret olmayıp çeşitli etkinliklerle bir aya yayılır. Kapı dinleme, mendil atma, ateş yakma, nevruz yumurtası, semeni ekme, suya iğne atma bu tür etkinliklerin başında gelir.Nevruz akşamlarında yöresel yemekler yapılır, tatlılar hazırlanır. Börekler, tatlılar, kişmiş (kuru üzüm), pasta, boyanmış yumurtalar sofraları bereketlendirir. Yedi-Nevil geleneği olarak sofralara 7 çeşit kuruyemiş bırakılır.NEVRUZ AKŞAMI VE ÖNCESİNDEKİ  ÇARŞAMBALARDA NEVRUZ ATEŞİ YAKILIR 












ŞEKER BURA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:
3 yumurta sarısı
1 bardak süt
150 gr. tereyağı
1 çay kaşığı instant maya (kuru maya)
1 yemek kaşığı yoğurt veya kaymak
bir çimdik tuz
Aldığı kadar un yaklaşık 500 gr. yeterli olacaktır yetmese eklenebilir
İÇİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:
250 gr. Kadar toz şeker
250 gr. kadar fındık içi
1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI :
Bu tatlıyı hazırlarken öncelikle iç malzemesi hazırlanır
Fındıkları robot yada havanda iyice ezerek un haline getiriyoruz
Un haline geldikten sonra seker ve vanilya ile karıştırıyoruz
Daha sonra hamurunu hazırlıyoruz ılık haldeki süte maya ve bir çimdik tuz ekliyoruz sonra yoğurt ve erimiş tere yağını ilave ediyoruz , karıştırıyoruz.
Yumurta sarıları da eklenip karıştırılıyor
Son olarak un ilave ediyoruz ve sert hale gelen hamur iyice yoğrulduktan sonra üzeri kapatılıp 40 dakika oda sıcaklığında bekletiyoruz.
Dinlenme süresi dolduktan sonra parçalara ayırarak kesiyoruz.yarım elmadan biraz büyük olabilir
Merdane yardımı ile daire şeklinde açtığımız hamurların kenarları düzgün olmalıdır eğer değilse çay tabağı koyarak kenarları bıçak yardımıyla kesebiliriz.
Hazırladığımız bu dairelerimize önceden hazırlamış olduğumuz içi ilave ediyoruz

Ve yarım ay şeklinde ama biraz da uzun olarak kapatıyoruz.
Özel cımbızı ile üzerine değişik nakışlar vurulmaktadır.
Son olarakta önceden 170 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirilir.
2-3 hafta kadar tazeliğini korumaktadır.
Afiyet Olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder