Translate

29 Ocak 2015 Perşembe

KETE

         




               Merhabalar sizlere şimdi vereceğim tarif çok bereketli ve çok lezzetli ,her yaz annemin evinde muhakkak yaparak yediğimiz ama sizlerle tarifi paylaşmakta geciktiğim bi lezzet .Aslında çoğu yerde hep kars ketesi olarak duyuyorum .Ben ketenin tatlı halini çok seviyorum ve içinin kavrulmuş unu bolca olacak, her iki şekilde de ayrıntılı anlattım umarım beğenirsiniz..Resimler yazdan kalma bu tarif resimler arasında unutulup kalmış aklıma geldikçe ve gözüm gördükçe ekleyeceğim :)

MALZEMELER:
5 su bardağı un (kıvama göre eklenebilir yada azaltılabilir)
1 çay bardağı ılık su 
1 tatlı kaşığı toz şeker 
1 su bardağı ılık süt 
1 margarin
1 su bardağı sıvıyağ 
1 yumurta sarısı 
1 fiske tuz
1 paket kuru maya yada yaş mayada kullanılabilir
HAZIRLANIŞI:
Öncelikle ılık sütte maya eritilir ve sırasıyla su,tuz,şeker ve yeteri kadar un eklenir .
Yumuşak bir hamur yapılır
Hamurun üzeri bir bezle örtülür ve ılık bir yerde dinlenmeye bırakılır
Hamur yaklaşık 40 - 45 dakika dinlendikten sonra bezelere ayrılır ve tek tek açılır
Tereyağı eritilip sıvı yağ ile karıştırılır.
Açılan yufkalar geniş bir tepsi veya tezgahta yağlanır
Dört parmak genişliğinde bir kenarından başlayarak katlanarak rulo yapılır
Rulo yapılan yufkaların yağ akan kısımları içe gelecek şekilde katlanarak ve bastırılarak şekil verilir
Daha sonra pişireceğimiz tepsi ya yağlı kağıt serilerek yada yağlanarak hazırlanır
Hazırlanan keteleri tepsiye elimizle bastırarak diziyoruz
Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 170 fırında pişiriyoruz.
Afiyet olsun...
NOT: Eğer ketelerin içine iç hazırlamak istiyorsanız sade unu yağsız olarak tavada hafifçe kavurun ve üzerine toz şeker serpip altını kapatın .Açılan yufkaların arası yağlanırken bu kavrulmuş undan bolca ekleyebilirsiniz sade tercih edenler şeker tozu kullanmayabilir.




1 yorum:

  1. ellerine sağlık canım çok lezzetli görünüyor, bende deneyeceğim.

    YanıtlaSil