EV YAPIMI ERİŞTE
Çorbasından makarnasına birçok şekilde pişirilir.Özellikle Anadoluda kışlık yiyecek olarak tüketilir.Kimi yerlerde kesme adıda verilir.Hamuruna un,yumurta,yağ ve tuz hatta arzu edilirse süt bile katılır.Yapılan hamur ince bir şekilde kesilerek kurutulur.Ve sac yada derin tencerede yağsız kavrularak saklanır.Özellikle hamuruna yumurta fazla katılır ki hamurunu güzel tutsun.Yapımı oldukça zahmetli bir makarnadır.Bizim evde makarna çok sevilir.Ama bana makarna mı kuskus mu yok sa erişte mi deseler tabiki de erişte derim.Benim her yaz tatillerinde kış için yazın bol sebzelerinden yararlandığımı bilen bilir.Bu yazda annemle komşularla beraber erişte kesmeye karar verdik.Biraz kalabalık olduk öyleki toplamda 40 kilo unun hamurunu yaptık.İşleri ortak yaptık böyle zamanlarda yardımlaşma dayanışma daha bi anlam kazanıyor.Erişte kesmek için özellikle iyi bir kesme mekinasına ihtiyaç vardır.Özellikle havanın güneşli olması gerekir.Ve sizi seven birkaç dost ve olmazsa olmaz dost sohbeti :)
Erişte hamurunu yaparken aslında ölçülere bağlı kalmamak gerekir.Hazırlayacağınız un miktarına göre ve arzuya göre yumurta ,yağ ve tuz ilave ederek yapım aşamasına başlanır.Hamur iyice yoğrulur ki içinde düğüm kalmasın.Daha sonra hamurdan parçalar koparıp bezeler hazırlanır.Küçük bir tepsi büyüklüğünde merdane ile açılır.Yani makinadan geçecek büyüklükte olacak eğer büyük olursa bıçakla kesilerek makinadan geçirilir.Makinadan geçirirken arasına un serpilirki birbirine yapışmasın.Sonra kibrit çöpü kalınlıkta kesilen erişteler ip üzerinde yada temiz örtü üzerinde güneşte kurutulur.Kuruduktan sonra sac veya derin tencerede hafifçe kavrulur.Ağzı sıkıca kapatılarak kavanozda muhafaza edilir.Zahmeti çok ama gerçekten bu zahmete değecek bi lezzet..
NOT:Eğer bu şekilde hazırlama olanağınız yoksa hamuru bıçaklada ince kesip fırında kurutarak kullanabilirsiniz..
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder