Azeri mutfağının yöresel yemekleri arasında olan ve genellikle kışın soğuk havalarında şifa bulmak için yapılan bi yemektir.Yemek dedim ama genel olarak sabah kahvaltısında yenilir.Kalabalık sofralarda herkesi bir araya getiren muhteşem bi lezzettir.Ve bende annemden öğrendiğim bu geleneksel yöresel yemeği orjinal hali ile yapmaya gayret ederim.Bu yemekte ana malzeme barbunya olduğu için barbunya yemeğide diyoruz.Ama aklınıza gelebilecek tüm bakliyatlar bu yemekte vardırŞimdi tarifi ayrınyılı yazarkende görecek ve belkide şaşıracaksınız.Ama tadının sade havuçlu barbunya yemeğinden 10 kat daha güzel olduğunu göreceksiniz..Malzeme miktarı kalabalık olduğu için siz kendi hane nüfüsuna görede ayarlayabilirsiniz.
MALZEMELER:
1 kase barbunya
1 kase mısır (ben yazdan süt mısır tanelemiştim ama siz marketten konserve mısırı yıkayıp kullanabilirsiniz)
1 kase kuru börülce
1 kase dövülmüş buğday
1 kase nohut
1 kase kuru fasulye
1 kasenin yarısı kadar bulgur
ve eğer varsa kemikli et (olmasada olur)
HAZIRLANIŞI:
Tüm bakliyatlar akşamdan ıslatılır
Kuru fasulye ve nohut 10 dakika ayrı tencerelerde haşlanıp suyu süzülür
Daha sonra tüm malzemeler et dahil geniş bi tencereye alınıp yeteri kadar sıcak su eklenir
Tuz ilave edilip orta ateşte iyice kaynatılır
Ara sıra tahta kaşıkla karıştırılır
Ve gerekirse sıcak su ilave edilir
Keşkek kıvamında olan bu yemeği sıcak olarak afiyetle yiyebilirsiniz
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder