İsminden dolayı biraz yadırgayacağınızı düşündüğüm bi reçeldir.Bende yemesem görmesem banada öyle gelirdi.Çünkü bi sebzenin helede patlıcanın tatlı halini hiç düşünemezdim.Azeri mutfağının baş tacı reçellerindendir tabi ki benimde yediğim ve sevdiğim tek reçel patlıcan reçelidir. Diğer reçellere göre biraz zahmetli fakat yedikten sonra bu zahmete değdiğini göreceğiniz bi lezzet olacaktır.Bu reçeli yaparken tek sorunun sanırım parmak boyda minik patlıcan bulmanızın zor olacağıdır. Bahçesi olanlar yada köylere gidip toplayanlar bulabilir olmayanlar için ise ancak pazarda tezgahtaki bulabilecekleri en küçük patlcanları tavsiye ederim.Umarım temin edip deneme imkanınız olur Çünkü bu mevsim yani sonbahar tam da patlıcan reçeli için ideal bi zamandır..
Kolay gelsin ve afiyet olsun...
MALZEMELER:
Yaklaşık 40-50 adet minik patlıcan(parmak boyunda)
2 limon
1,5 kilo şeker
1,5-2 litre kaynamış su
1 paket vanilya
1 avuç tuz yada kireçte kullanılıyor ( ben ne tuz nede kireç kullanıyorum)
HAZIRLANIŞI:
Patlıcanların kabukları soyulup tuzlu yada kireçli su içerisinde 2 saat kadar acı suyu çıkana kadar bekletilir
Kabuklarını soyduktan sonra ben sade suda beklettim
Kireç yada tuzda bekletmenin amacı haşlarken ve pişirirken yumuşayan patlıcanların dağılmaması ve kararmamasıdır.
Eğer dikkat ederseniz sade suda bekletincede dağılmayacaktır
2 saat suda bekletirken ara ara suyunu yenileyebilirsiniz de ,çünkü çok çabuk kararıyor.
Ve suyun içinde kalması gerekiyor
Kesinlikle hava almamalıdır.
Sonra patlıcanları yıkayıp süzüp kaynamış suyun içerisinde 10 dakika kadar haşlayıp suyunu süzdükten sonra patlıcanları yavaşça sıkıyoruz(patlamamasına dikkat ediyoruz)
Ayrı bi tencerede şeker ve sıcak kaynamış suyu birleştirip kaynatıyoruz
Patlıcanları bu şekerli su içerisine ekleyip önce yarım saat kadar orta ateşte sonra 1,5 saat kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
Limonları dilimleyip son yarım saat kala vanilya ile ekleyip pişiriyoruz.
Afiyet olsun...
NOT: Eğer ki kaynatma esnasında suyunu çabuk çekerse 1 bardak kaynamış sıcak su eklenebilir
Yada patlıcanların boyu parmak boyundan az büyükse yine 1 kepçe kadar fazla şeker ilave edilebilir
Ben burda şeker oranını ayarlarken bi tatlıya şerbet hazırlama kıvamında hazırlıyorum.
Haşladıktan sonra da iyice sıkmak gerekir ki içinde acı suyu kalmaması için.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder