Çocukluğumdan taa bugüne kadar kıymayı bu şekilde yapardı annem,oldukça zahmetli ve uğraştırıcı olduğundan artık yeni nesil kıyma makinasını tercih ediyor bende dahil olmak üzere :( ama inanın kıymanın tadı bile nasıl fark ediyor.Taş üzerinde yapılan kıyma resmen macun kıvamında oluyor ve asla dağılmıyor.Taş köfte adı size sert bi çağrıştırım yapsada bu adı kıymanın taş üzerinde tokmak ile ezilerek yapılmasından alıyor.Bu şekilde et birbiri ile daha özdeşleştiğinden pişincede dağılmıyor.Taş gibi sert oluyor.Yöresel yemeklerimizin baş tacı olan taş köfteyi uzun yıllardır bende orjinal hali ile yemiyordum .Bu yaz anneciğimin ellerinden yemenin keyfi içerisindeyim.Sizlerinde benim gibi taş üzerinde yapma olanağınız olmayacaktır .Normal kıyma ile deneyebilirsiniz.Ben istanbul'da sürekli bu şekilde yapıyorum.Umarım dener ve beğenirsiniz...
Afiyet olsun...
MALZEMELER :
Köftesi İçin;
750 gr.yağsız dana et(kıyma)
Yarım çay bardağı kırık pirinç
1 çay bardağı haşlanmış nohut yarması (lepe)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kuru dağ kekiği
1 diş sarımsak ,tuz
1 kuru soğan
1 kase kuru erik
Suyu İçin ;
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 orta boy patates
HAZIRLANIŞI :
Köfte için gerekli malzemeler kıymaya eklenip iyice karıştırılır.
Soğanı çok ince doğrayın yada rendeleyip ekleyin
Elinizin içini az yağlayıp kıymayı elinize alarak elma büyüklüğünde yuvarlayın
baş parmak yardımı ile köftenin içini oyup kuru erikten bir tane köfte içine koyup tekrar köfteyi yuvarlayın.
Aynı işlemi tüm kıyma harcı bitene kadar yapın.
Sonra diğer soğanı ince doğrayıp az yağda kavurun
Domates salçasını ekleyin.
2 patatesi soyup ortadan ikiye yada dörde bölerek tencereye ekleyin
5-6 bardak sıcak suyuda ekleyip köfteleri teker teker ve yavaşça tencereye alıyoruz
Orta ateşte 30-40 dakika pişiriyoruz
Eğerki erikler fazla kalırsa tencere içerisinede ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder