Translate

5 Mart 2014 Çarşamba

HAZIR YUFKADAN BAKLAVA YAPIMI

       

            Tatlıların en tatlısı baklavanın tarihine netten şöyle bi bakayım dedim ve çok şaşırdım.Tarihi asurlulara hatta dahada eskilere dayanıyormuş.O zamanlar iki hamur arasına kuru meyve serperek hazırlanıyormuş.Hatta osmanlı tarihinde sarayda baklava alayı oluşturulmuş.Askerlere,orduya moral olsun diye ,bazende başarılarını tebrik etmek amacı ile baklava dağıtılırmış.Dünyada ABD'nin teksas eyaletinde,Çek Cumhuriyetinde,kuzey Afrikada,Arap Yarımadası'nda, Arnavutluk, Yunanistan, Makedodonya,Hindistan,Afganistan,Ermenistan...gibi bir çok ülkede yapılan bi tatlıdır.
            Ülkemizde ise daha çok Gaziantep baklavası ile ünlüdür.Bugünkü halinide osmanlı mutfağından aldığı bilinir.Ben hazırlarken marketten hazır aldığım baklavalık yufkayı kullandım.Çok pratik ve lezzetli oldu verdiğim tarif ile yaparsanız aynı sonucu alacağınızdan eminim.Şimdiden kolay gelsin diyorum...


MALZEMELER : 
1 paket hazır yufka
2,5 bardak ceviz içi
1 paket margarin 
200 gr.tereyağı
ŞERBETİ İÇİN :
4 bardak şeker 
4 bardak su
Bir kaç damla limon suyu
HAZIRLANIŞI :
Öncelikle şerbet hazırlanır ki soğusun
Şeker ve su kaynatılır 
Kaynayınca birkaç damla limon sıkılır
Yaklaşık 10 dakika kadar kaynadıktan sonra soğuması için bırakılır
Tereyağı ve margarin birlikte eritilir.
Yufkayı açarak her katı tek tek tepsiye dizilir
Ve her katının arasına eritilmiş yağ eşit sürülür
Her 10 katta bir dövülmüş ceviz içi serperek tekrar yufkalar açılarak yağlanır
Aynı işlem tüm yufkalar bitene kadar devam edilir.
Yufkalar bittikten sonra baklava keskin bi bıçak yardımı ile istediğimiz şekilde dilimlenir 
Ve kalan eritilmiş yağ üzerine gezdirilip önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana dek pişirilir 
Fırından alınan tepsi ılık hale gelince soğuk şerbet dökülür.
Şerbeti iyice çekildikten sonra servis edilebilir 
Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerine emeğine sağlık canım. Baklava nefis görünüyor. Size afiyetler olsun. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tşk ederim selda hanım bu ilk denemem ,sevgiler...

      Sil