Translate

24 Aralık 2013 Salı

YEŞİL MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI


MERCİMEK: Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.
Mercimeğin Faydaları: Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Gözlere de yararlıdır. Mercimeğin kalori değeri de yüksektir. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Kansızlara faydalıdır. Anne sütünü attırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
Mercimek Nasıl Kullanılır? Mercimek genellikle çorbası yapılarak tüketilir. Ayrıca yemeklere de katılır. Mercimek kaynatılıp suyu içilirse göğüs ağrılarını hafifletir ve öksürüğü keser.

MALZEMELER:
2 su bardağı bulgur
1 su bardağı yeşil mercimek
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz ve sıvı yağ
HAZIRLANIŞI:
Yeşil mercimeği yıkayıp haşlıyoruz
Sıvı yağda yıkanmış bulguru iyice kavuruyoruz
Haşlanan mercimeklerin suyunu süzüp bulgura ekleyip tekrar karıştırıp,tuzunu ekliyoruz
Üzerine çıkana kadar su ekleyip pişiriyoruz
Suyunu iyice çektikten sonra karıştırıp tereyağını üzerine koyup demlenmeye bırakıyoruz
Afiyet olsun.

NOT:Yeşil mercimekli pirinç pilavıda yapabilirsiniz ve haşlanan mercimeğin suyunu süzmedende kullanabilirsiniz tercih sizindir...



2 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerine emeğine sağlık canımcım. Nefis görünüyor. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil