Etli yemek kültürüyle büyümeme rağmen bizim yemek kültüründe fazla yapıldığını söyleyemem.Ara sıra pek nadide olsada arkadaşlarda denk geldiğinde yerdim.Çok canım istese alışveriş merkezlerinde yerim yada ev yemekleri yapan bildiğim bi lokantadan tane ile alırdım.Sizinde tahmin edeceği gibi para ile alınan yemeğin bereketi olmuyor, bereketi olmayınca karın dosyada göz doymuyor.Yapımındaki şeklin nasıl verildiğini hep merak ederdim ve bi gün tesadüfen denk geldi Antepli arkadaşımdan gördüm.Yaptıkça insanın elide alışıyormuş.Eğer özen vererek ve isteyerek yaparsanız bir kez bile görmek yeterlidir.Tamam belki ilk seferde istediğiniz sonucu alamazsınız ama zamanla olacağını size söylemek isterim.Sanırım sabırsız ve tez canlı olduğumu blog yazmaya başlayınca anladım.Çünkü bilmediğim ve ilk kez yaptığım lezzetlerin resmini sizlerle paylaştım.İnanın arkadaşlar tarifini yapılışını anlatmak için sabırsızlanıyorum
1 kilo bulgurdan yaklaşık 90-100 adet içli köfte çıkıyor.Miktarını siz kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
MALZEMELER:
Yarım kilo ince bulgur
Yarım bardak irmik
1 bardak su
1 yumurta
100 gr.dövülmüş ceviz içi
1 yemek kaşığı salça
1 bardak sıcak su,tuz
Yarım bardak galeta unu
İÇİ İÇİN:
Yarım Kilo kıyma
Yarım Kilo kuru soğan
Yarım margarin
1 yemek kaşığı salça
Tuz,karabiber,kimyon
HAZIRLANIŞI :
Harcının Hazırlanması:
Margarini tencereye alın
Yarım kilo doğranmış kuru soğanı ilave edin
Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurup kıymayı ilave edin
Kavrulup ve pişen kıymaya salça,tuz,karabiber,kimyon ilave edip karıştırın
Altını kapatıp soğumaya bırakın.
Dışının Yapılışı:
Köftelik bulgur geniş bir kaba alınır
Üzerine 1bardak sıcak su konulur
5 dakika beklenir ve sırasıyla irmik,100 gr kıyma,un,galeta unu,salça ve 1yumurta eklenip yoğrulur
Yoğrulan malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve yuvarlanır.
Her parçanın ortasına baş parmak içe geçecek şekilde parmak yardımıyla ince olarak oyulur,iç harcı konarak kapatılır
Bütün köfteler dolduktan sonra iyice kaynamış tuzlu,limonlu suda haşlanır
Sıcak olarak servis yapılır
Afiyet olsun....
NOT:Eğer arzu ederseniz haşladıktan sonra sıvıyağda kızartabilir yada benim yaptığım gibi salçalı sos yapıp üzerine gezdirebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder