Translate

25 Kasım 2013 Pazartesi

YILDIZ ŞEHRİYELİ PİLAV

               
                Birkaç şekilde pilav pişirme yöntemi vardır.Hangi şekilde pişirilirse pişirilsin tane tane olan ve lapa olmayan pilav bence en lezzetli olandır.
                Kimisi kabartma yöntemi ile pilav pişirir.Bu yöntemde sıcak su kaynatılır ve tuz eklenir.Kaynayan suya pirinçlerde eklenip kaynatılır ve tencerenin kapağı kapatılıp demlenmeye bırakılır.Esmer pirinçlerin bu yöntemle yapılmasının daha uygun olduğu söylenir.
                Kimisi de haşlama yöntemi ile yapar ki ben pilavın bu halini çok severim.Daha öncede zerdeçallı pilav tarifi verirken pilavımı bu şekilde pişirmiştim.Pirinçler kaynayan suda az haşlanıp süzülerek yapılır.Bu yöntem ince uzun taneli pirinçler(sedir pirinci yada han pirinci) için harika olur.Ve çok hafiftir yani fazla şişkinlik yapmıyor.
                Ya da risotto yöntemi ile yapılan pilav ,en sık yaptığım ve eminim çoğunuzda bu şekilde yapıyorsunuz.Pirinçler yağda kavrulur ve üzerine çıkana kadar sıcak su ve tuzu ilave edilir.Bu şekilde pişen pilavın tadı çok yoğun olur. Ve lezzeti muhteşemdir.Eğer arzu ederseniz sebzeli de yapıp sebzeleride pirinçlerle beraber kavurabilirsiniz.



       
                 Sade pilav pek nadir yaparım.İster sebzeli ,ister şehriyeli olsun pirinç pilavını çok severim.Geçenlerde markette gezerken yıldız şehriyeler gördüm görünüşü çok güzel ve hemen alıp denemek istedim.Çocuklarında çok hoşuna gideceğini düşünüyorum.Önümüzdeki günlerde çorbada da denemek istiyorum.Şimdiden afiyet olsun diyorum ve tarife geçiyorum.
MALZEMELER:
2,5 bardak pirinç
Yarım bardak kadar yıldız şehriye
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz ve birkaç damla limon suyu
HAZIRLANIŞI:Yağı eritip yıldız şehriyeleri renkleri dönene kadar kavuralım.
İyice yıkadığımız pirinçleride ekleyip kavurmaya devam edelim.
Kavrulan pirinçlere kaynamış su ekleyelim.4 bardak kadar yeterli olacaktır.
Tuzunu ve limon suyunuda ekleyip karıştırdıktan sonra orta ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Suyunu çektikten sonra kısık ateşte kapağın altına temiz havlu serip demlenmesini bekleyelim
Ve pilavımız servise hazırdır
Afiyet olsun...
NOT: Limon suyu pilavın daha beyaz olmasını sağlayacağından görüntüsü ve tadı için tercih etmenizi öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder