Translate

17 Ekim 2013 Perşembe

GREÇKA (KARA BUĞDAY) PİLAVI

           O kadar bereketli ve okadar lezzetli bir pilav olduki inanın yaptığınız zaman siz bile şaşıracaksınız.Hem tadı hem görüntüsünün güzelliği iştahınıza iştah katacak...Dünya mutfağında greçka,Azerbaycanda garabaşak,ülkemizde ise kara buğday olarak bilinir...
           Kara buğday içeriyindeki yüksek besin değerinden dolayı tercih edilir.İnsan vücudunun günlük besin için gerekli olan protein ve vitaminleri bünyesinde barındırır.Diğer bakliyat türlerinde olmayan çok özellik kara buğdayda mevcuttur.Mesela kılcak damarları koruyan ve güçlendiren Rutin maddesi içerir.Rutin demek P vitamini demek ,araştırdığım kadarıylada meyve ve sebzelerde az olan bu değer karabuğdayda yeterince vardır.Kara buğday genellikle organik olarak yetiştirilir .İnsanoğlu için çok büyük bir nimettir.
          Başlıca faydaları kolestrolü azaltır,iltihaplanmayı aşırı terlemeyi azaltır  ,burun kanamasında etkilidir.İçeriyindeki vitamin oranları prinç ve buğdaydan iki kat fazladır.Tam bir karaciğer dostudur.Safra taşının oluşumunu engeller,şeker hastalarının vücut şeker oranında faydası vardır.Kalp hastalıklarına kansere karşı koruyucudur .Vücutta fazla yağı tutmaz.Barsakların çalışmasını destekler.Heleki tavuk ve yumurta ile servis edilirse vücut için daha faydalıdır.
          Arkadaşım kara buğday yemeğini pişirirken yağda hafif kavrulmuş soğana yumurta kırarak servis eder,yada sizler domatesli sebzeli yapabilirsiniz ben börülce kullanmak istedim.Alternatif çok yani tamamen sizin damak zevkinize kalmış birşey...şimdiden afiyet olsun diyorum.
NOT:Kara buğday genelde büyük marketlerde pakette bulunur


MALZEMELER:
2-3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı kara buğday(greçka)
1 küçük kase börülce bakliyat
3 bardak kadar sıcak su
1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI:Önceden börülceleri haşlayıp suyunu süzdürelim .Geniş bir tencerede yağı eritip ,iyice yıkadığımız karabuğdayları ve tuzu ekliyoruz .Suyu çekilene kadar yağda kavurup börülceleri ve 3 bardak sıcak suyunu ekleyelim.15 dakika kadar kısık ateşte pişirelim .Suyunu iyice çektikten sonra altını kapatıp 10 dakika daha dinlendirip servis edebiliriz.
Afiyet olsun...
NOT:Arzu ederseniz kuru börülce yerine benim aşağıda ki resimde yaptığım gibi sihah havuç (keşir)lede deneyebilirsiniz yada sade de yapabilirsiniz tercih sizindir ..






2 yorum:

  1. merhaba meltem hanım nerden aldınız ben bulamıyorum hengi markette var bide daha fazla altarnatif olarak ne olabilir yapmak isterim safiye acar tok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük marketlerde vardır yani alışveriş merkezlerindeki marketlerden alabilirsiniz.Biraz pahalı yani 1 kilosunu 9 liraya falan aldım ama inanın tüm kış bu 1 kilo bana yeter çok bereketliydi.Altarnatif olarak derken yani hiç denemedim ama çorbada pirinç yerine bile kullanabilirim sevgiler...

      Sil