Translate

16 Mart 2013 Cumartesi

PATLICAN REÇELİ

Herkesin bilmediği ve söylediğimdede çok şaşırdıkları bir reçeldir.Şaşırmaktada çok haklılar çünkü patlıcanın tatlı halini düşünmek olanaksız gibi.Ama benim en sevdiğim reçeldir.bu reçel için patlıcanın çok küçük yani parmak boyunda olması gerekir. market  ve pazarlarda bu patlıcanı bulamadığımız için ancak tarladan yani köylerden bulabiliriz.14-15 küçük patlıcan için bile 750gr. ile 1000 gr.arasında şeker kullanmamız gerekiyor.
MALZEMELER:1 kilo çok küçük patlıcan
1 kilo şeker
1 paket vanilya
2 adet limon ve tuz (tuz yerine kireçte kullanılıyor)
YAPILIŞI:Patlıcanların kabuklarını soyup bıçakla 1-2 yerinden delip tuzlu suda bekletiyoruz(akşamdanda bekletebilirsiniz)
ara sıra suyunu yenileyebilirsiniz çünkü çok kararıyor 
yapılışına başlarken iyice yıkayalımki tuz kalıntıları temizlensin
kaynayan suyun içerisinde 5 dakika kadar haşlanan patlıcanların suyunu süzdükten sonra patlıcanların içinde su kalmaması için yavaşça sıkalım(patlayıp dağılmamasına dikkat edelim) 
ayrı bir tencerede şeker ve 2 litre kadar suyu kaynatıyoruz
patlıcanları da ekleyip kısık ateşte kaynatıyoruz
son olarakta limon dilimlerini ekleyip 30 dakika kadar kayatıp altını kapatıyoruz.
soğuduktan sonra kavaozda muhafaza edebiliriz.

Not:Çok kısık ateşte kaynaması gerekiyor.İçerisine limon koymaktaki amaç hem aroma veriyor hemde şekerlemesini önlüyor 
afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder