Translate

2 Mayıs 2013 Perşembe

AŞURE

             Yapımına bir gün önceden başlanan muhteşem bir tatlıdır.Bana göre tatlıların baş tacıdır diyebilirim.Tarihi geçmişi nereye dayanır bilmem ama aşureyi ortaya çıkaran ve günümüze kadar gelmesini sağlayanlardan Allah razı olsun.Derinden düşünsenize kuru fasulye bir tatlının içinde kullanılıyor.İnanılmaz bir lezzet ortaya çıkıyor...
              Bir rivayete göre nuh tufanından sonra hayatta kalan insanların ellerindeki malzemeleri bir araya getirerek oluşturdukları bir tattır.Ne kadar doğru ? Orasınıda Allah bilir.Gerçek ve tam tadında bir aşure için 50 çeşit malzeme olması gerekir.Ama evimizdeki malzemeleri doğru ve ölçülü kulllanırsak yine bu lezzeti yakalamak mümkündür
             



 




AŞURE:

Yarım kilodan az fazla aşurelik buğday
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 kase kuru kayısı(13-15 adet)
1 kase kuru incir
1 kase kuru üzüm
Yarım çay bardağı pekmez
4-5 adet karanfil
1 elma
1 çorba kaşığı buğday nişastası
1 portakal kabuğu
yarım çay bardağı kuş üzümü
3-4 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı gülsuyu
ÜZERİ İÇİN:
toz tarçın,ceviz içi,fındık içi,badem,fıstık,nar...kısacası evimizde ne varsa onu kullanabiliriz


HAZIRLANIŞI:
Aşurelik buğdayı,nohutu ve fasulyeyi akşamdan ayrı ayrı kaplarda ıslatıyoruz
Sabah yine hepsini ayrı ayrı tencerelerde haşlıyoruz
Bunlar haşlanırken kayısı ve inciri küçük küçük doğruyoruz
Kuru üzümü ve kuş üzümünü ıslatıyoruz
Buğday iyice pişip koyu kıvama gelince nohutu,fasulyeyi ve sırasıyla diğer malzemeleri küçük parçalar halinde içine ekleyelim 
Kısık ateşte pişirerek koyulaşma durumuna görede suyunu ayarlıyoruz
Son olarakta şekerini koyalımki buğday içinde sert olmasın 
Tekrar piştikten sonra karanfilleri içine koyalım ve soğumaya bırakalım.
Kaselere konulunca istediğimiz şekilde üzerini süsleyelim




AFİYET OLSUN...

4 yorum:

  1. çok severim bende.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. tşk.ediyorum sevgiler ...

    YanıtlaSil
  3. İadeyi ziyarete geldim canım ama aşûre çekti canım şimdi, ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor:)

    YanıtlaSil